Skip to main content

In antwoord op de Volkskrant

Afgelopen zaterdag stond in de Volkskrant een groot artikel over Erkenbrand. Wij haalden zelfs de voorpagina. Hieronder vindt u een reactie.

We stonden er wel even van te kijken. Erkenbrand op de voorpagina van de Volkskrant. Hoe zoiets aankomt valt niet met één woord te omschrijven. Verbaasd in ieder geval, omdat we ineens ontdekten dat ons studentenclubje het onderwerp is geweest van maandenlang onderzoek door een team journalisten, in samenwerking met links-activistische groepen als Kafka (die op de terreurlijst van de AIVD staat vermeld als antidemocratisch) en de Anne Frankstichting. En dan prominent op de voorpagina, met bovendien een lang stuk! Het vervulde ons ook wel met trots dat we deze mijlpaal bereikt hadden. Hier was het ons namelijk om te doen, aandacht voor onze ideeën. Eindelijk een doorbraak bij een breder publiek. Nodeloos te zeggen schoten de bezoekersaantallen van onze website omhoog. 

Aan de andere kant was het ook een vijandig stuk, hetgeen uitnodigt tot een reactie. Zoals wij er naar kijken is er geen onderscheid tussen journalistiek en links-activisme, het één is het verlengstuk van het ander. De bedoelingen van Hassan Bahara en Annieke Kranenberg, de twee auteurs, waren dan ook zuiver politiek. Beide journalisten hebben een geschiedenis van het schrijven over pro-multiculturele, pro-feministische en op andere wijze pro-cultuurmarxistische artikelen.

Hun voornaamste doel was om Thierry Baudet te treffen, door middel van negatieve associatie. Ondanks de roes van de media-aandacht, snappen wij dat het niet om ons gaat, ons clubje studenten. Het gaat om het Forum voor Democratie, de grote klimmer in de peilingen. In het artikel worden Baudet of Forum voor Democratie dertig (!) maal genoemd.

Voor alle duidelijkheid: er bestaan geen banden tussen Erkenbrand en het Forum voor Democratie. Nu niet, noch in het verleden. Deze politieke partij en wellicht nog meer hun jongerenbeweging kan op onze sympathie rekenen omdat wij bij hen iets herkennen wat in zijn diepste neerkomt op een wil tot zelfbehoud. Het zijn echter geen etno-nationalisten.

Het etno-nationalisme gaat er van uit dat ieder volk een eigen huis heeft, een deel van de wereld waar de eigen cultuur kan voortbestaan. Khoikhoi in Zuid-Afrika, Japanners in Japan en ja, blanken in ons deel van de wereld. Niemand hoeft zich dus deel te voelen van een minderwaardige groep, we hoeven alleen niet samen te leven. Deze huidige tijd zal cruciaal blijken voor de samenstelling van onze bevolking.

Oorspronkelijke Nederlanders worden de komende decennia in feite vervangen door andere volkeren, die genetisch en cultureel vaak zeer verschillend zijn. Zoals het er nu naar uitziet wacht Nederland een toekomst van etnische spanningen en steeds verdere terugdringing van de oorspronkelijke cultuur. Als wij toekomstige etnische conflicten willen voorkomen, zullen we de trends die de multiculturele samenleving hebben veroorzaakt, moeten keren. Als wij onze cultuur willen behouden – de rechtstaat, de lage corruptiegraad, onze typisch Nederlandse tradities, alle bij uitstek blanke producten – zullen we de omvolking moeten tegengaan. Zonder blanke Nederlanders bestaat de Nederlandse cultuur niet meer. Gezien de suggestieve toon van het artikel is het goed om te vermelden dat het keren van bevolkingstrends een vredig proces is. Etno-nationalisme wil juist geweld voorkomen. Etno-nationalisme is vrede.

Het tweede doel van het artikel was om de overheid te dwingen tot repressie van ons clubje, door het suggereren van gevaar dat er niet is. Als een achtergrond, Erkenbrand verzorgt lezingen en andere soorten bijeenkomsten zoals wandelingen in de natuur, waar etno-nationalisten elkaar ontmoeten. Blanken gaan graag om met andere blanken, maar zij kunnen dat alleen kwijt in hun doen en laten, niet in hun woorden. In de publieke sfeer is het een taboe geworden om te zeggen: het is oké om blank te zijn. Zelfs het woord “blank” gebruiken om jezelf aan te duiden is kwetsend, zei mevrouw Wekker afgelopen zaterdag in het NRC. Anders dan mevrouw Wekker en heel de linkse gemeente graag zouden zien, laat niet iedere blanke zich een schuldgevoel aanpraten. Als ontsnapping uit het Cuckoo’s Nest dat onze samenleving steeds meer lijkt te worden, bieden wij bijeenkomsten voor gelijkgestemden aan. Wij mikken met de inhoud van ons programma op de hoogopgeleiden. De jongens die met vaandels willen zwaaien tijdens optochten of aan straatactivisme willen doen sturen wij weg.

Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat we een snaar weten te raken. Het hoogtepunt was de Erkenbrand conferentie op 14 oktober 2017. Uit alle delen van de wereld kwamen 240 deelnemers bij elkaar voor een schitterende bijeenkomst. De toespraken zijn op YouTube terug te vinden. Dit succes is de directe reden waarom een landelijke krant haar voorpagina wijdt aan een groep studenten, die zich etno-nationalisten noemen. Het moet in de kiem worden gesmoord! Zo wordt door heel het artikel een sfeer van dreiging opgebouwd. Een groep studenten die samen fitnessen en sparren komen in het artikel terug als “gevechtstraining” of “de sterke arm”. Zoals gezegd, we stonden wel even te kijken. Dit is niet hoe het is.

Dan de opgenomen privégesprekken. Bij Erkenbrand is er maar een persoon die herkenbaar in beeld wil zijn, om die reden is hij woordvoerder. Deze onverschrokkenheid gaat samen met wat positioneren, als hij voldoende geprikkeld wordt. Ook zijn humor is nogal genadeloos. We hebben hem maar even apart genomen en gezegd dat hij minder moet brallen. Ook moet hij niet meer zijn liefdesfantasieën over Anne Fleur Dekker online zetten, als hij net uit de kroeg komt. Ook als hij denkt dat het privéberichten zijn, want de Volkskrant leest mee.

Een Japanner kan met zekerheid zeggen dat er over honderd jaar een Japan zal bestaan. Een Nederlander kan met zekerheid zeggen dat er over honderd jaar GEEN Nederland meer zal bestaan. Tenminste, zo staat het er nu voor. Wie denkt dat het Nederlandse volk zich zo maar laat afschaffen, komt echter bedrogen uit. Natuurlijk komt er een reactie, wat hadden ze verwacht? Erkenbrand is een spikkel in dit wijdere veld, maar vaststaat dat u van het etno-nationalisme nog meer gaat horen. Volkskrant, we zien uit naar deel twee.

19 thoughts to “In antwoord op de Volkskrant”

 1. Nooit eerder van de Erkenbrand gehoord.
  Maar geweldig dat jullie er zijn en tegenwicht gaan geven aan de linkse terreur die we al sinds hans janmaat moeten ondergaan. Het onrecht dat de nuchtere hardwerkende Nederlander wordt aangedaan gaan we nu eindelijk stoppen.
  We gaan het ook stoppen op een geweldloze manier met feiten en discussie.
  Dit zal in schril contrast staan met de agressieve manier van werken die bij alt-left bewegingen gemeengoed zijn.

  We zullen hiermee aantonen dat Polariseren, Demoniseren, Verdraaien van de Feiten, en Desinformatie, niet de onze zijn maar die van het Linkse gedachtegoed.

 2. Een mooie genuanceerde reactie op het sensatiestuk in de VK. Ondanks de gekleurdheid van de VK kan uit het e.e.a. m.i. wel het een-en-ander worden geleerd. De belangrijkste les is dat alles uit de context zal worden geplaatst of overdreven om EB in een negatief daglicht te plaatsen. Zonder onszelf te censureren, moet wel beter nagedacht worden over de wijze waarop wij dingen zeggen en in bepaalde gevallen ook over de toegevoegde waarde van bepaalde uitingen. Misschien is een media- en/of gedragscode geen overbodige luxe, gewoon een set voorwaarden voor deelname aan fora etc. We weten immers nooit wie er meeleest. Brallerig gedrag levert alleen maar gezeik op en gezeik schrikt ook af! Maargoed, jullie hebben hierop al actie ondernomen!

 3. Oh, gelukkig dat er nu ook buiten-parlementair een groep mensen is, die duidelijk wil maken aan de Linksche Kerk dat het wegschenken van Nederland aan niet-autochtonen (dat is dus niet hetzelfde als allochtonen) niet langer getolereerd zal worden! Mijn steun hebben jullie!

 4. Goede reactie. Zeer netjes omschreven. De wijze waarop Erkenbrand zaken beschrijft , nodigt uit tot meer.
  Nette heldere artikels. Ga zo door Erkenbrand!

 5. Goed geredeneerd!
  Een ding: Erkenbrand is niet ‘etno-nationalistisch’. Erkenbrand is eigenlijk ‘rasnationalistisch’, bij gebrek aan een betere term.

  Overigens heet ‘etno-nationalistisch’ in het Nederlands ‘etnisch nationalistisch’ of ‘volksnationalistisch’, en zo zou het door Erkenbrand vaak gebezigde woord ‘etnostaat’, eigenlijk ‘volksstaat’ moeten zijn. ‘Etno-nationalistisch’ en ‘etnostaat’ zijn onnodige, rechtstreekse vertalingen uit het Engels.

  Erkenbrand voegt zich naar een vorm van raciaal denken, zoals we dat van de AltRight in de Verenigde Staten kennen, Daar wordt de term ‘nationalism’ steeds in combinatie met een raciale aanduiding gebruikt, zoals bij ‘white nationalism’ en ‘black nationalism’. In Europa kennen we dit gebruik van ‘nationalisme’ niet en leidt het tot verwarring.

  Wij kennen hier dan ook de tweedeling staatsnationalisme en volksnationalisme (etnisch nationalisme), waarbij de eerste groep zich vooral baseert op staatsburgerschap als collectieve verbindingsvorm, terwijl de tweede zich baseert op volksidentiteit. Ras speelt daarbij nauwelijks een rol. Erkenbrand kan zich dus beter een andere, nieuwe definitie bedenken. Raciaal realistisch, bijvoorbeeld.

 6. Benieuwd of links het ooit goedschiks zal leren… Afijn! Weer een rechts geluid in de spotlight.

  Culturele uitwissing van de natiestaten bimmem Europa lijkt een hoofdreden van bestaan te zijn voor VN, EU, OSF en het kwaad van de CFR uit de USA als drijvende shaduwkracht achter haar schijnheilige kinderen. Immigranten zien hun eigen landen sterker nationalistisch worden en introduceren hun eigen religie en wet via riante welkomstpaketten met gemak op onze bodem. Waar blijft de ruimte voor ons eigen denken en zijn? De pas afsnijden door het onder de loep leggen van deze wereldburgerflippende organisaties en hun pionnen zal de hoofdtaak van nationalisten moeten zijn in het komend decennium. Doemdenken? Oom Sorros zegt in 2016 nog dat Nederland zijn proeftuin zal worden voor het smeden van de mens 2.0. Reden tot zorgen te over. En zeker reden genoeg voor actie.

  Het enige wat bij mij blijft wringen is de nadruk op huidskleur of ras. Een Christen of ongelovige uit Suriname die voluit geniet van sinterklaas, een wandeling op de veluwe en zijn werk als accountmanager bij een of andere MKB in ons fijne Holland buitensluiten omdat hij zwart is? Of omdat hij Roti lekkerder vind dan hutspot?
  Volgens mij maakt ons dat als Nederlander, Duitser of Deen zwakker.

  Niet tussen rassen maar tussen ideologieën is waar de strijd volgens mij moet worden uitgevochten. Ja, blanke mensen zijn wereldwijd een minderheid en worden op grote schaal gediscrimineerd. Maar wij discrimineren ook en een miniscuul deel van ons blanken staat zelf aan het hoofd van de multinationals die niet kunnen wachten tot we allemaal een bidmatje en een zak KfC onder de linker en rechter arm meetorsen. Ons ras is een even groot gevaal voor de Nederlandse cultuur als elk ander.

  Wees eerlijk, wat is er tergender voor de cultuurmarxist dan een braboneger het hele white guilt circus in één optreden de grond in te zien stampen aan tafel bij Pauw? Of een persoon met Arabische achtergrond volmondig begrip te zien tonen voor de Hollander die de verloedering die Islam ons heeft gebracht niet langer aan kan zien? Stuk voor stuk meer Hollander dan de verdorven blanke zielen die dagelijks de tafel natwenen bij de wereld draait door. Plus hebben bovengenoemde twee voorbeeldburgers het verdiend om enkel vanwege hun uiterlijk buiten spel te staan? Dit terwijl ze in grote lijnen de Nederlandse cultuur hebben omarmd? Meer Nederlander zijn dan menig blanke SJW?

  Dubbel paspoort = exit
  Kan je alle blanken niet meer aanzien? Afrika roept!
  Columnist bij Joop.nl en je stukje over ‘weg met Nederland tijd voor Eurabië’ wordt zelfs daar niet meer getrokken door je lezers? Tijd om in te trekken bij je tante in Mekka.
  Problemen met vrij nemen op de voor jou nietszeggende Nederlandse feestdagen na vier generaties in NL te wonen? Ankara heeft precies wat je zocht en nog veel meer.

  Maar een neger niet dulden op je verjaardag vanwege neger? Geen patat halen omdat er een Chinees de vlam onder het vet heeft staan? Je lieve nieuwe schoondochter doodzwijgen omdat ze kwart Koerd is. Dat terwijl ze net haar glas rode wijn achterover heeft moeten slaan omdat ze stikte in haar slavink nadat je stiekem een bom zocht onder haar rokje met je voet?

  Volgens mij is dat geen toekomst waar ook maar iemand uit de hele kleurenwaaier op zit te wachten. Zelfs niet hier.

  Gegroet!

  Van Dijk.

  1. Stel je zelf eens de vraag waarom sinds de komst van de blanke Europeanen op het continent van Amerika als geheel, Noord amerika beter functioneert dan Midden en Zuid amerika.

 7. Zoals de moderne volksverraders schrijven over Erkenbrand, is vergelijkbaar met hoe de kranten in 40-45 zullen hebben geschreven over studenten in het verzet, die nu als helden worden beschouwd (denk aan Soldaat van Oranje).

  1. Het verzet was in grote mate communistisch oftewel personen die Nederland als land het lieft zagen verdwijnen om vervolgens op te gaan in één grote geglobaliseerde wereld, iets waar ‘alt-rechts’ 180 graden tegen over staat.

   Het is ook dit linkse aspect van het verzet dat er voor zorgt dat het vandaag de dag in onze liberale wereld zo opgehemeld wordt terwijl het in in werkelijkheid allemaal behoorlijk meeviel.

 8. Geweldig dat de Volkskrant jullie zo bekendheid in breder publiek heeft gegeven 🙂 nooit eerder van jullie gehoord, ga ik jullie zeker volgen, al ben ik het óók met jullie vast niet geheel eens, evenals met GeertWilders en FVD, in grote lijnen gaat het om ONS en ons nageslacht tenslotte.

 9. Keurige reactie! Ik erger me al heel lang aan de linkse media die de wijsheid in pacht denken te hebben en immer badinerend met hun vingertje wijzen naar alles en iedereen die er een andere mening op na houdt dan zij. Al tientallen jaren predikt de linkse kerk haar boodschap van multiculturalisme en menslievendheid. Je moet en zal blij zijn met de multiculturele samenleving en de massale instroom van vluchtelingen. Wee degenen die durven te opperen dat het wellicht wat uit de hand gelopen is! Deze onmensen worden steevast weggezet als fascist en /of nazi. Een multicultureel sausje over de maatschappij, soit, Maar een land willens en wetens omvolken, dat is een heel ander verhaal. Het is daarom erg prettig te mogen constateren dat er steeds meer tegengeluid komt tegen deze agressieve, linkse indoctrinatie! Laat dit tegengeluid het begin zijn van een ommekeer.

 10. Slechte reclame bestaat niet. Een duidelijk en sterk tegenstuk, het VK artikel leunt enorm op het met zwakke argumenten positioneren als een geweldsbereid clubje. Bedankt Volkskrant want ik kende het nog niet, het lijkt me een enorm gezellige boekenclub!

 11. Netjes antwoord op het rancuneuze stukje in de volkskrant! En het was duidelijk was dat Forum van Democratie het doelwit was, deels om FvD te beschadigen, maar ook om een wig te drijven tussen mogelijk contact tussen jullie en het FvD.
  Ik vermoed dat de de linkerkant bang is voor een intellectueel onderlegd rechts, hetgeen begrijpelijk is, veel van hun maatschappelijke denkbeelden zijn nergens op gestoeld.

  Bijvoorbeeld dat meerdere culturen leiden tot een sterkere samenleving is nooit aangetoond. In tegendeel: Meerdere culturen in een maatschappij leidt tot een afbrokkeling van de sociale cohesie. Daarom reageren ze zo fel op Erkenbrand en FvD, twee bewegingen die de ideeen aan het linkerkant van het spectrum toetsen aan de .werkelijkheid.

  Met het stuk schieten ze zichzelf in de voet. Door jullie te noemen, hebben jullie in een klap een flink stuk naamsbekendheid erbij gekregen; voor een nationalist las het stuk als een advertentie. Ik vermoed dat het jullie meer geholpen heeft dan geschaad. Strategisch gezien hadden ze jullie beter niet kunnen noemen. Een onbegrijpelijke blunder.

  Op welke leeftijden richten jullie je eigenlijk? Ik zou weleens een bijeenkomst willen bijwonen, maar ben 35 jaar en heb kinderen. Ik weet niet of jullie daar op zitten te wachten. Ik had het idee, dat jullie meer een jongeren/studenten-beweging zijn.

 12. Grappig dat Erkenbrand populairder is dan ooit, terwijl het voor de Omvolkskrant de bedoeling was Erkenbrand te slopen. ????

 13. De Volkskrant is alleen maar goe om de openhaard mee aan te steken…

 14. +1 Voor de Volkskrant voor het attenderen op deze club intellectuelen. Ik ben zorgvuldig de artikelen van Erkenbrand aan het lezen. Het lijkt wel alsof er een rode pil in elk artikel zit!!!111

Reacties zijn gesloten.